حداد عادل گفت: سنگری با آثار خود این پیام را داده است که همانگونه که در زیارت عاشورا از اصحاب ایشان یاد میشود او نیز جزو آنهاست، زیرا اصحاب امام حسین(ع) تنها ۷۲ تن نبودند، بلکه یاران ایشان ادامهدار هستند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، در مراسم رونمایی از کتاب «همسایه سدر و همسفر رود» اظهار داشت: انقلاب اسلامی ۴۰ساله شده است. ما طی این مدت ۴ دهه پرفراز و نشیب را پشت سر گذاشتهایم و سرمایه خوبی از تجربه مدیران در اختیار داریم.
وی ادامه داد: یکی از کارهایی که باید مقارن این ۴۰سالگی وسعت یابد، تدوین تجربههای مدیریتی است. در همه حوزهها مستندسازی و کارهایی که مدیران موفق کردهاند باید ثبت شود و در آموزش و پرورش شاید این کار از سایر بخشها ضروریتر باشد.
وی افزود: ما در آموزش و پرورش دچار یک خلأ متون و منابع نظری بودهایم، نه اینکه پیش از انقلاب دستمان از کارها کوتاه بوده بلکه ما نظریهپردازی بهاندازه کافی برای تعلیم و تربیت نداشتیم.
حدادعادل به فرموده امام(ره) اشاره کرد و گفت: ایشان فرموده بودند “اگر آموزش و پرورش و صدا و سیما را به دست ما بدهید ما انقلاب میکنیم”؛ حالا انقلاب پیروز شده و کنار این دو دستگاه سایر دستگاهها نیز در اختیار ما است اما ما چه کردهایم؟ ما مشکلات نظری داشته و هنوز هم داریم و اقدام شایستهای که میتواند این خلأ را جبران کند یکی این است که کسانی که کار کردهاند عالم بوده و تجربه دارند از تجربیات خود بگویند و ثبت شود.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با تذکر اینکه نباید این کارها دستکم گرفته شود تصریح کرد: در حدود ۶۴سالگی با آقای سنگری این مصاحبهها صورت گرفته که فکر میکنم سن خوبی است؛ چون پس از این سن و سال قوای ذهنی فرد تحلیل میرود، درست زمانی که ۴۰ سال تجربه کاری داشته آنها را نیز بیان کرده است.
حدادعادل با ابراز اینکه “این روزها من نیز هفتهای دو ساعت کارهایی را که در آموزش و پرورش انجام دادهام بازگو میکنم که احتمال میدهم مطالبی که ارائه میکنم هزار صفحه بشود”، گفت: اعتقاد دارم این کار باید صورت گیرد.
وی افزود: وقتی نام سنگری میان نیروهای انقلابی شنیده میشود اولین تصویر ما از او عاشورایی بودن ایشان است، یعنی بیش از هر کلمه و مفهوم دیگری سنگری خود را با التزام به عاشورا شناسانده و انقلاب اسلامی در نظر او احیای عاشورا در دوران ما است. او با آثار خود این پیام را داده است که همانگونه که در زیارت عاشورا از اصحاب ایشان یاد میشود او نیز جزو آنهاست، زیرا اصحاب امام حسین(ع) تنها ۷۲ تن نبودند، بلکه یاران ایشان ادامهدار هستند. در روزگار ما از انقلابیون و بچه رزمندهها، جانبازان و اسرا و افرادی که پای انقلاب ایستادهاند همه در خط و مسیر شهادتطلبانه امام حسین(ع) کار میکنند.
بهگفته وی، این اولین تصویر از زندگی دکتر سنگری است اما تصویر دیگری که در ذهنها میماند استاد بودن او در دانشگاه است آن هم استادی تمامعیار، او یک معلم باسابقه و باتجربه است که در انواع سطوح تدریس داشته، و چهره سوم کارشناسی و مدیریت انقلابی او در درگاه حساسی مثل آموزش و پرورش است.
وی افزود: سنگری عمر خود را در آموزش و پرورش سر کتابهای درسی صرف کرد، هرچند دانشگاهیها به کار در آموزش و پرورش رغبتی ندارند اما اندک هستند کسانی که کار در آموزش و پرورش را به کار در دانشگاه ترجیح میدهند و یکی از آنها دکتر محمدرضا سنگری است که قدر مدرسه را میداند.
حدادعادل ضمن اشاره به اینکه هیچ آیندهای برای ایران قابل تصور نیست مگر اینکه سنگ بنایش در آموزش و پرورش نهاده شود، گفت: سنگری هرگز در برابر هیاهوها مرعوب نشد خط و ارادتش به امام و رهبری تغییر نکرد؛ چرا که او دارای شخصیتی سالم و محبوب است.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی افزود: سنگری هرگز دنیاطلبی نکرد او تنها به تحقیق پرداخت و مورد احترام همگان است. او همت کرد در روزگاری که بسیاری از روشنفکران راغب نیستند ادبیات انقلاب اسلامی را بپذیرند ایشان با اعتماد به نفس ادبیات انقلاب را به کتابهای درسی و تعلیم و تربیت و هر محفلی که نامی از انقلاب دارد برد سخنرانی کرد، مقاله نوشت و کتاب تعریف کرد.
حدادعادل گفت: کتاب «همسایه سدر و همسفر رود» چند روزی است به دستم رسیده و آن را خواندهام. من میدانم دکتر سنگری چه کشیده است. او ۱۳ سال تمام با من همکار بود و برای کتابهای درسی با هم سر و کار داشتیم. خدا را شکر میکنم اگر از سازمان پژوهشی رفتم لااقل پای امثال دکتر سنگری را به آنجا باز کردهام. ایکاش دکتر سنگری ۱۰ سال زودتر متولد شده بود و به سازمان میآمد در این صورت کتابهای فارسی و ادبیات وضع بهتری میداشت.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی به سالهای ابتدایی انقلاب اشاره و تغییرات را با روند کند در کتابهای درسی مطرح کرد و گفت: من بهترین کاری که کردم تألیف سه جلد کتابهای فارسی برای دوران راهنمایی بود که در یک گروه ۴نفره با اساتیدی چون احمد سمیعی، محمدجواد شریعت و خانم سیما وزیرنیا این کار انجام شد. مهم نیست کسی کتابی بنویسد و آن کتاب تغییر کند و از هیچ کتاب درسی نباید انتظار داشت تا ابدی شود. مهم این است که کسی که بعداً میآید کتاب بهتری بنویسد و من وقتی کتاب مینوشتم دلم میخواست کتابهایم در آموزش و پرورش خوانده شود اما میگفتم من تلاشم را میکنم کتاب خوب بنویسم اما باید روزی کسی بیاید و خوب بنویسد تا گامی در جهت تعالی کشور باشد که امیدوارم در آموزش و پرورش این اتفاق افتاده باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه “خدا را شکر میکنم آقای سنگری توانسته در بهترین سالهای عمرش در بهترین نهادهای کشور از جمله سازمان تألیف کتب درسی به انقلاب کمک کند”، گفت: این را بدانید هیچ کتابی بهاندازه کتابهای درسی خوانده نمیشود.
حدادعادل در پایان سخنرانی خود به تلاشهای برخی معاندین نظام در راستای سیاهنمایی مسیر انقلاب اشاره کرد و گفت: روزهایی که خوزستان و خرمشهر آب نداشت، دیدیم که در فضای مجازی چهغوغایی بهپا کردند، البته حق با مردم بود، اما به هر حال باید زودتر اقدام میشد. ولی چه اخبار کذبی همین شبکههای معاند نظام منعکس میکردند، ولی بهسرعت بههمت بچههای سپاه لولههای ۲متری بهمسافت ۹۰ کیلومتر بنا شد و آب بهسرعت رسید. آیا امروز که آب به خوزستان رسیده ما به همان اندازه که برخی سیاهنمایی کردند اخبار فعالیت مثبت سپاه را منتشر کردهایم؟ جایی که باید کارهایی برای انقلاب صورت بگیرد انجام شده ما نیز باید برای انقلاب حرف بزنیم ولی میبینیم که قلمها خشک میشود ولی کار دکتر سنگری هم مقابله با چنین سیاهنماییها است.