تاریخ انتشار: 28 اردیبهشت 1404

زبان فارسی زیست بوم فرهنگ ماست

آیین پاسداشت روز زبان و ادب فارسی به میزبانی سازمان صداوسیما برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی معاونت صدا، دکتر حدادعادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با تشکر از سازمان صدا و سیما -که فرصتی برای قدردانی از همکاران خودشان درباره‌ی زبان و ادب فارسی فراهم کردند- گفت: ۲۵ اردیبهشت روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی است که این سازمان برای قدردانی از برخی از همکاران کوشایش در پهنه زبان و ادب فارسی برگزار کرد.

حداد عادل ادامه داد: یکی از کارهای هر بیگانه‌ و بدخواهی که با ایران سر ستیز بدارد، ستیز با زبان فارسی است.

وی ادامه داد: کسی که می‌خواهد به تمامیت ارضی کشور صدمه بزند، مسئله زبان را بهانه می‌کند. چون می‌داند که این زبان رشته ی پیوند ملی است و در طول تاریخ ما را غیرتمند و مصمم برای پاسداری از زبان فارسی می‌کند.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ادامه داد در جهان اسلام وقتی می خواهند به اسلام صدمه بزنند به دنبال شخصیت پیامبر می¬روند: این¬جا نمی‌خواهم مقایسه‌ای همه جانبه بکنم. اما زبان فارسی زیست¬بوم فرهنگی کشور ماست، همان¬طور که کوه و درخت زیست¬بوم طبیعتِ¬مان هستند، اگر زیست¬بوم‌ها -چه طبیعی، چه معنوی- آسیب ببینند، بازسازی¬شان کارِ آسانی نیست. به طور مثال چند سال است که در صدد احیای دریاچه ارومیه هستیم و هنوز آن به گونه¬یکامل احیا نشده است. وقتی زبان صدمه ببیند با سخنرانی و بودجه کاری نمی‌شود کرد.

ایشان در ادامه گفت که فرهنگستان زبان فارسی وظایفی دارد و من قصد ارائه کارهای انجام شده را ندارم: تا جایی که بودجه داشته باشیم، تلاش می‌کنیم تا کار انجام دهیم. اگر بخواهم به یک فقره از این کارها اشاره کنم باید به مجموعه¬ی واژه¬های مصوب فرهنگستان زبان فارسی در بازه زمانی ۳۰ ساله از سال ۱۳۷۳ تا ۱۴۰۳ اشاره بکنم که ۶۵ هزار معادل فارسی برای واژه‌های فرنگی در رشته‌های مختلف تصوب کردیم که در۱۱۰۰ صفحه منتشر شد. این یکی از کتاب‌های مهم فرهنگستان زبان فارسی بود که در نمایشگاه عرضه شد و بیش از ۱۵۰ گروه دانشگاهی در آن مشارکت داشتند.

حدادعادل با بیان اینکه فرهنگستان بدون رسانه موفق نخواهد شد ادامه داد: اگر صدا و سیما با ما همکاری کند واژه‌های مصوب در جامعه جا می‌افتد مانند دو واژه «رزمایش» و «بالگرد» که به مرور زمان همه مردم از آن استفاده می‌کنند. ما معتقدیم رسانه می‌تواند بر عادت اجتماعی غلبه کند. ما تولید می‌کنیم رسانه آن را انتقال می‌دهد.

حداد عادل در بخش دیگری از سخنان خودگفت: خوشبختانه آن سایه سنگینی که در گذشته در صدا و سیما وجود داشت،دیگر نیست و برنامه ها به معرفی شرکتهای دانش بنیان می پردازند.

وی همچنین خاطرنشان کرد: قرار بود گروهی در واژه گزینی برای اصطلاحات فنی درون سازمان به وجود بیاید که در حال حاضر این گروه تشکیل نشده است.

وی همچنین از مرکز موسیقی سازمان صدا و سیما خواست که در کنار سرود ملی، سرودی برای زبان فارسی تهیه شود که بچه‌ها بتوانند آن سرود را زمزمه کنند و این سرود در کنار سرود ملی قابلیت اجرا داشته باشد.

قابل ذکر است در آیین بزرگداشت روز زبان و ادب فارسی دکتر حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، وحید جلیلی قائم مقام رئیس سازمان صدا و سیما، دکتر علیرضا قزوه مدیر مرکز زبان و ادب فارسی سازمان صدا و سیما، دکتر فربود شکوهی دبیر آیین پاسداشت زبان و ادب، دکتر حسن عابدینی معاون سیاسی سازمان صدا و سیما، سلیم غفوری قائم مقام معاون سیما، شهاب اسفندیاری رئیس دانشگاه صدا و سیما، استادان فرزانه خجندی و آذرخش از شاعران تاجیکستانی، دکتر عابدی از هندوستان، اعضای ، ناصر فیض و جمعی از فارسی دوستان حضور داشتند.

معرفی و اهدا جایزه به چهار برگزیده،از دیگر بخش های این نشست بود که به شهاب شهرزاد گوینده برنامه«باغ‌هنر»از معاونت صدا،لطف¬الله سعیدی¬فر نویسنده معاونت استان¬ها – استان مازندران،امید جلوداریان خبرنگار از معاونت سیاسی،رضا جعفری گزارشگر شبکه سوم معاونت سیما،نشان فردوسی و سپاس¬نامه و جایزه نقدی اهدا شد. در ادامه دکتر حمیدفر عضو مرکز زبان و ادب فارسی سازمان صدا و سیما درباره‌ی شیوه گزینش برگزیدگان جایزه فردوسی توضیحاتی را ارائه داد. همچنین دکتر نسرین پرویزی معاون واژه¬گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی در خصوص دغدغه مندی زبان فارسی صحبت کرد. شعرخوانی استاد فرزانه خجندی و همسرشان استاد آذرخش از کشور تاجیکستان از دیگر بخش‌های این آیین بود. دکتر عابدی از بی¬دل¬پژوهان هندوستانی نیز در باره اهمیت زبان فارسی به فرزندان نسل دوم ایرانیان مهاجر سخن بگفت. هم چنین بر اهمیت جایگاه شبکه جهانی جام جم برای این کار پای بفشرد. شعرخوانی طنز ناصر فیض که از کم کاری مدیران در حوزه پاسداشت زبان فارسی انتقاد و گلایه کرد از دیگر بخش‌های این آیین بود.

پاسداشت روز زبان و ادب فارسی در سازمان صداوسیما

https://haddadadel.ir/news/3516-18-2025

تمامی حقوق برای وبگاه شخصی دکتر غلامعلی حداد عادل محفوظ است.